centrum-periferi: Centrum är det i mitten. Periferin är det i utkanten.
den urbana normen: Att bo i staden är det som är normen och det är det som eftersträvas med hållbar utveckling. Landsbygdens bortprioriteras och hamnar på efterkälken när de flesta resurserna satsas på staden.
ekologiskt jordbruk: Jordbruk utan kemikalier eller bekämpningsmedel. Lokalt foder och hög hållbarhet. Kraftigt försämrad produktion i jämförelse med konventionellt jordbruk.
glesbygd: Ett stort område där få bor. Motsats till tätort.
Jordbruksverket: Myndighet som ska verka för landsbygd som är hållbar och livskraftig.
koldioxidneutral: Att den koldioxid som släpps ut kompenseras av något som minskar koldioxiden. Balans mellan utsläpp och absorption, netto blir det noll.
konventionellt jordbruk: Jordbruk där kemikalier och bekämpningsmedel kan användas. Ofta används konstgödsel vilket leder till urlakning i sjöar. Konstgödslet kan också transporteras långa sträckor, ofta med fossilt bränsle. Mycket högre produktion än ekologiskt jordbruk.
landsbygd: Alla de områden som befolkas utanför städerna.
landsbygdsnätverk: Ett nätverk vars mål är att utveckla hållbara företag och verksamheter på landsbygden.
landsbygdsprogrammet: Ett program från jordbruksverket som finansierar stöd till projekt rörande hållbar landsbygd.
monotona produktionsskogar: Att en skog har endast ett fåtal trädarter (ej biologisk mångfald).
nyckelbiotoper: Skogsområde som är hem till fridlysta arter.
regionala utvecklingsplaner, RUP: Regionala Utvecklingsplaner. Strategier och planer för landsbygdens utmaningar och samspelet mellan stad och land. Syftet är att utarbeta med berörda myndigheter och kommuner.
regionala utvecklingsstrategier, RUS: Strategier för en hållbar utveckling och tillväxt framtagna på regional nivå.
träda: Att man måste vänta flera år. Mark som har brukats för konventionellt jordbruk måste “ligga i träda” i flera år innan den kan användas för ekologiskt jordbruk.